4. maaliskuuta 2015

Säilytyslaatikoita eteiseen

Kahden vaippaikäisen perheessä vaippalaatikot tuntuu olevan lisääntyvä luonnonvara. Meillä vanhempi lapsista käyttää Liberon housuvaippoja, joiden pakkauslaatikot on sopivan kokoisia ja melko tukevia. Niistä saa helposti tuunaamalla ihan kivoja säilytyslaatikoita esim. pipoille ja hanskoille eteisen kaappiin.

Olen jo yhden satsin tällaisia tehnyt, mutta kangasvalinta (Ikean punavalkoinen hippo) ei ollut paras mahdollinen pieneen ja muutenkin sekavaan eteiseen. Nyt valitsin tasaisen harmaata. Yleisilme siistiytyi ja rauhottui, mikä olikin tarkoitus.

Tähän tarvitaan siis sopiva määrä laatikoita, kangasta, ompelukone ja liimaa. Lisäksi pitsiä tai muuta vastaavaa nauhaa ja koristetta, jos haluaa.

Ensin leikkasin mattoveitsellä kansilärpäkkeet pois.

Jos laatikkoon haluaa kahvat/reijät, nämäkin lärpäkkeet saa leikata pois. Muuten ne saa jäädä paikoilleen.

Meillä laatikot toimivat eteisessä parhaiten, kun niissä on nuo reijät. Varsinkin ylimmällä hyllyllä olevaan laatikkoon yltää paremmin ja muutenkin laatikon reuna saa olla rauhassa ja laatikko saattaa pysyä näin paremmin kasassakin, kun sitä ei koko aikaa temmota suuntaan tai toiseen.

Laatikot on aika räikeän väriset ja vaaleesta kankaasta saattaa tekstit ja kuvat näkyä läpi. Päällystin laatikot tavallisilla A4:lla, jotka liimasin Erikeeperin ja veden sekoituksella laatikon kylkiin. Tähän käy hyvin myös käytetyt, kierrätykseen menevät paperit.

Pikkuvirheet, kuten paperin rypistyminen tai kupruilu ei tässä haittaa yhtään, pääasia, että paperi on suunnilleen suorassa ja suurin osa laatikosta on peitetty. Jos laatikkoon ei tule reikiä/kahvoja, leikkaamatta jääneet kädensijalärpäkkeet liimautuvat tässä vaiheessa sopivasti paikoilleen.

Kankaaksi valitsin Anttilan harmaan Anno-kankaan, pitkälti jo pelkän hinnan takia (metri maksoi n. 6 €). 150 cm leveää kangasta meni kahdeksaan laatikkoon noin 3,5 metriä.

Ensin leikkasin sivukappaleet. Helpotti kovasti, että kangas oli 150 cm leveää. Näin ollen kaikki sivut tulivat yhdestä kappaleesta eli leikkasin kankaasta jokaista 20 cm korkeaa laatikkoa varten yhden 27 x 150 cm kokoisen kappaleen.

Ensin käänsin toista pitkää reunaa 1-2 cm verran, silitin ja ompelin. Tämä reuna käännetään laatikon sisäpuolelle ja jää laatikkoon kurkatessa näkyviin. Sen jälkeen ompelin lyhyet reunat yhteen niin, että kankaasta tulee "rengas", joka on juuri sopivan kokoinen laatikon ympärille.



Lisäksi leikkasin laatikonpohjapalan 1 cm saumavaroilla ja ompelin sen sivukappaleeseen, sen huolittelemattomaan reunaan. Lopputuloksena oli laatikonkokoinen "pussi".

Liimasin, tällä kertaa pelkällä Erikeeperillä, kankaan reunat laatikon sisäpuolelle. Samalla katsoin, että kangas ja varsinkin pohja asettuu paikoilleen ja kangas tulee laatikon sivuista sopivan kireälle.

Sen jälkeen leikkasin kädensijan auki. Tein keskelle vaakasuoraan menevän viillon ja sen jälkeen tein muutaman aukileikkauksen, jotta kankaan saa taivutettua nätisti laatikon sisäpuolelle.

...tai nätisti ja nätisti, kuinka sen nyt ottaa, mutta lopputulos näyttää laatikon sisäpuolelta tältä. Pääasia kuitenkin, että ulkopuoli on siisti.

Liimasin vielä lopuksi pitsit laatikoiden reunaan.

Kuten kuvasta näkee, kaikissa laatikoissa kangas ei asettunut aivan täydellisesti, mutta se ei käytössä haittaa eikä näy juuri ollenkaan.

Iloisen väriset hippo-laatikot pääsivät jatkamaan elämäänsä lasten vaatekaappiin ja ehkä joskus myös lelulaatikoiksi sängyn alle, jos ovat siinä vaiheessa vielä salonkikelpoisia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti