15. joulukuuta 2014

Sitruunapikkuleipiä pukinkonttiin

Viime viikolla leivottiin sitruunapikkuleipiä naapurin vanhemmille joululahjaksi. Ohjeen löysin Kotilieden sivuilta:

Pikkuleivät

200 g huoneenlämpöistä voita
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl sokeria
1 kananmunan keltuainen
4 dl jauhoja

Sekoita voi, sitruunan kuori ja sokeri. Lisää keltuainen, sekoita hyvin. Lisää jauhot. Laita taikina hetkeksi (n. 15 min) jääkaappiin.

Taikina oli todella helposti kaulittavaa ja niin taivaallisen hyvää! Sitä hävisi pienen apulaisen suuhun luvattoman paljon, mutten viitsinyt sen syömistä kokonaan kieltääkään, kun itsekin teki mieli maistaa sitä aina välillä. Lopusta taikinasta otettiin piparimuotilla pikkuleipiä ja paistettiin ne 200 asteessa 3-5 minuuttia.

Pikkuleivät koristeltiin pikeerillä, jonka tekemiseen käytin Kinuskikissan pikeerin perusohjetta:

¼ dl valkuaista
1 ½ dl tomusokeria
3 tippaa sitruunamehua

Ensin vatkasin valkuaista ja 1 dl tomusokeria sähkövatkaimella n. 3 minuuttia, jonka jälkeen lisäsin sitruunamehun ja loput tomusokerista ja vatkasin vielä hetken. Pikeerin voi värjätä elintarvikeväreillä, mutta jätettiin se valkoiseksi ja laitettiin päälle nomparelleja.

Pikkuleivät murenivat aika helposti, mutta luulen, että jauhoja mitatessa menin laskussa sekaisin ja laitoin niitä vähemmän kuin ohjeessa sanottiin. Hyviä ne kuitenkin olivat! Taidetaan tehdä niitä joulun jälkeen kotiinkin, kunhan jouluähkystä ensin selvitään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti